forex trading logo

Форма за входHome Новини Новини КАРАВЕЛОВИ ДНИ
КАРАВЕЛОВИ ДНИ ПДФ Печат Е-мейл

Факелно шествие за празника на ОУ "Любен Каравелов"

Факелно шествие на 10 ноември, е последното от поредицата събития, с които учениците отбелязват годишнината от рождението на Любен Каравелов.

В 17,30 часа малките улички около училището са необичайно оживени – деца, родители, учители, а по-наблюдателните отчитат присъствието на официални лица.

Осветлението в сградата на училището внезапно изгасва, свети само екранът, на който стои ликът на великия българин. Общинският духов оркестър свири „Мила Родино“. После настъпва сумрачна тишина, за кратко. Прокънтява команда, изречена с категоричен мъжки глас. Под звуците на „Ботев марш“ мъже в четнически дрехи, представители на три организации - Сдружение за патриотично възпитание „Приказка за България“, Дружество за исторически възстановки „Традиционер“ и Първа русенска чета „Ангел Кънчев“, застават на почетен караул около паметника на Любен Каравелов. Със сериозни лица ги следват момчета от седми клас, които носят факли. Знаменната група застава пред входа на учебното заведение. Зазвучава училищният химн „Хубава си, моя горо“ в изпълнение на Кристина Баракова. Присъстващите пригласят на талантливото дете.

Обществени фигури са уважили с присъствието си патронния празник. Областният управител Галин Григоров и заместник кметът Димитър Наков връчват поздравителни адреси в знак на уважение към професионализма и човешките качества на госпожа Росица Рангелова, директор на училището. На тържеството присъстват и народният представител Искрен Веселинов, както и началникът на Регионалното управление по образование госпожа Росица Георгиева.

Честваме 183 години от рождението на Каравелов – един от най-видните будители и водачи на нацията. Достоен българин, горещ родолюбец, прогресивен общественик, талантлив белетрист и публицист, една от най-ярките личности на Българското възраждане. Слушаме думите на водещите и се взираме в кадрите със снимките на народните будители. Пренасяме се в друго време – смутно, размирно, метежно.

„Обичам те, мое мило Отечество!...“ - внезапно от всички страни ученици, увлечени от магията на момента, започват да редят думите, които Каравелов посвещава на България и родния край. Кадрите ни отвеждат в Копривщица - сгушена под връх Богдан, кротко прилегнала до река Тополница, родена сякаш от самата планина, за да я разхубави. Детските гласове подемат думите на прочутото Каравелово стихотворение „Хубава си, моя горо“. Великият копривщенец отдавна и завинаги е заел своето достойно място в пантеона на най-великите синове на България.

Водещите приключват изложението си, тържеството е към края си, но никой не тръгва. Дошъл е най-важният момент – на клетвата. Госпожа Росица Рангелова изрича думите, а децата ги запечатват в сърцата си, заклевайки се:

· Да обичат своето училище

· Да пазят и обогатяват неговите традиции

· Да носят с чест името „каравеловец“

· Знанието да бъде тяхната сила

· Да бъдат победители

· Да бъдат горди и свободни духом хора

· Да бъдат достойни българи

Почетният залп от пушките на мъжете в четнически дрехи ни връща в реалността.

В небето плисва светлина. Заря! Възторжените детски гласове и грейналите от щастие детски лица напомнят, че сме свободни.

Свободни сме! Но ние, каравеловци, знаем и помним, че трябва да отстояваме и

да пазим онази „свобода външна и вътрешна, умствена и веществена“, такава, каквато бленуваше Каравелов.


Автор: Светла Тодорова, учител по български език и литература в ОУ "Любен Каравелов"

 

 

Изложба  конкурс на рисунки и художествени фотографии

Изложба под надслов „Обичам те, мое мило  Отечество!“ подредиха учениците от ОУ „ Любен Каравелов“ пред паметника му в Парка на младежта.  С рисунки и художествени фотографии децата отбелязаха годишнината от рождението на своя патрон. Жури в състав Стефан Петров, Теодор Тодоров и Симеон Рангелов оцени творбите им и излъчи победители, които ще бъдат наградени в рамките на честванията на патронния празник.
На импровизирана сцена петокласници изнесоха спектакъл, а песните на талантливите  Кристина Баракова, Виктория Петрова, Габриела Илиева и Виктория Миланова допринесоха за празничното настроение на присъстващите. Бурни аплодисменти за изпълнението си получиха и момичетата  от балет „Импулс“ и мажоретен състав „Екстрийм“ към Общински младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.
Докато празникът беше в разгара си, от близката ПАГ „Гео Милев“ наизлязоха ученици, приключили учебните занятия. Част от тях започнаха да танцуват и да припяват, а други мълчаливо застанаха в нестройните редици на учениците от ОУ „Любен Каравелов“. Бившите каравеловци! В очите им светеше съзаклятническо пламъче, защото веднага разбраха какво се случва тук. Усмихваха се снизходително на притеснените участници в програмата, на несръчните рисунки и непрофесионални снимки на по-малките, на ентусиазма им, с който се надпреварваха да напишат любимото си място в България на цветни листчета. Но в очите им имаше и друго, имаше вяра, че те, малките ученици от любимото училище, ще продължат традицията на празника и ще я предадат и на следващите поколения. 
Всъщност бивш каравеловец няма! Не може човек, бил веднъж част от сплотеното семейство на каравеловци , да не трепне още при първите акорди на училищния химн „Хубава си, моя горо!“. Защото да си каравеловец, значи да носиш в сърцето си онази неподвластна на време и разстояния  изпепеляваща  любов към Родината, завещана ни от Каравелов, Ботев, Левски, Вазов.

Автор: Светла Тодорова, учител по български език и литература в ОУ "Любен Каравелов"

 

Анкета

Каква е причината да изберете училище Л.Каравелов?
 

Кой е тук?

В момента има 22 посетителя в сайта


Новости

Популярно

Важни новини

Буквоплет

Училищен кръг на състезанието Буквоплет

На  22 февруари 2020 г. ОУ „Любен Каравелов” отвори врати за да посрещне второкласниците, приели предизвикателството да участват в училищния кръг на състезанието „Буквоплет”. Станахме свидетели на оспорвана битка, в която имаше концентрация, овладени емоции, развълнувани родители, тъга в очите, прегръдки…, но ако трябва да опишем този ден с една дума, тя е удовлетворение. Благодарим ви Каравеловци, за радостта и вълненията, които ни донесохте!

Пожелаваме успех в регионалния кръг на състезанието на нашите победителки: I място - Виктория Ненкова от 2.б клас II място – Елия Цанкова от 2.б клас

Продължава...

Изграден с помощта на Joomla!. Създаден от: Георги Георгиев.